5x Duurzame Business Modellen

In de WEconomy, zoals Jonker (2015) dat zo mooi noemt, gaat het standaard business model op de schop. De kern is het herstellen én vergroten van economisch, ecologisch en sociaal kapitaal – maar dan in samenhang met elkaar en niet ten koste van elkaar. Wij hebben de vijf meest duurzame en originele business modellen voor je geselecteerd van duurzame bedrijven die wat ons betreft nog eens éxtra belicht mogen worden!

“De WEconomy: het herstellen én vergroten van economisch, ecologisch en sociaal kapitaal”

– Jonker (2015)

Samenwerkingseconomie

Boerzoektbuur: Zonnepanelen vs. levensmiddelen

Bij BoerzoektBuur wordt er een duurzame en wederkerige verbinding gemaakt tussen verschillende partijen om optimaal gebruik te maken van wat ieder ‘als vanzelf’ kan in brengen. Bij Boerzoektbuur hadden een aantal boeren hoge vaste energiekosten. Door de zonnepanelen te laten voorfinancieren door buren voor €250, kregen zij in ruil €300 aan levensmiddelen terug. De boer kan van het geld de investering doen en direct besparen op zijn energiekosten. Goed concept, toch?!
www.boerzoektbuur.nl, www.bedrijfzoektbuur.nl, www.geldgroenwassen.nl.


Circulaire economie

Herso: meubels van afvalhout

Herso staat voor eindeloos (her)gebruik; gebruikt afvalhout is voor hen de grondstof voor al hun producten. Volgens Herso kan hout nooit afval zijn, dus van afgedankte kozijnen, gedateerde oude tafels, restmaterialen worden de mooiste materialen gemaakt, zoals circulaire vloeren, meubels en interieurs.
www.herso.nl


Deeleconomie

Peerby: Leen spullen van de buren

Soms heb je even iets nodig wat je niet in huis hebt, maar waarom zou je een boormachine kopen als je ‘m ook kunt lenen? Peerby streeft naar een wereld waarin spullen delen een serieus alternatief is voor nieuw kopen. Je bespaart geld én zo wordt de enorme grondstoffen- en klimaatuitdaging het hoofd geboden. Ideaal.
www.peerby.com


Zelf-maak economie

3devo: Maak je eigen 3D-printmateriaal

Wellicht een iets minder bekend Nederlands bedrijf, maar 3devo biedt een compleet systeem waarbij bedrijven en andere gebruikers hun eigen 3D-printmateriaal kunnen maken. Het zet plastic afval om in 3D-printbare korrels, waardoor de shredder in staat is om 5,1 kg plastic te recyclen in slechts één uur. 
https://3devo.com/


Functionele economie

Patagonia: Repair and Care

Dat kleding- en klimmerk Patagonia duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan is je vast niet onbekend; maar wist je ook dat zij gratis kledingreparaties doen bij kapotte Patagonia-materialen? Ideaal! En daarnaast kun je door middel van hun DIY tutorials ook zelf aan de slag. Zo zorgen ze ervoor dat hun producten zo lang mogelijk meegaan en de producten in goede staat worden gehouden, zodat jij minder vaak een nieuw kledingstuk hoeft aan te schaffen.
https://www.patagonia.com/repairs/

  1. Jonker, J. (2015). Nieuwe business modellen: werk in uitvoering.